ASSALAMMUALAIKUM && PEACE TO ALL . THIS BLOGGER IS MY ORIGINAL BLOG . KALAU ADE APA-2 YG TAK PUASHATI , DROP LA KAT SHOUTBOX TU . TAP HARAP-2 JGAN LAH SAMPAI TAK PUASHATI KAN :)KALAU NAK SELALU BACA ENTRY DALAM NI , FOLLOW LAH KAY . NANT SAYA FOLLOW AWAK JUGA . DAH BACA ENTRY ? BEST KE TAK BEST ? JAP-2 . COMMENT LAH SIKIT AWAK , KALAU TAK PUN LIKE CUKUP LAH . HEHE TY ALL^^

tips rambut cantik & bersinar .


hello semua, assalammualaikum.
kalau ptg tad dah buat tuto, kay malam ni ketahui tips-2 nak rambut cantik && bersinar. contohnya macam gambar ni -->
okay tetap guna gambar yg sama kan, takpe-2 sbb rambut dia memg cantik && dari sini kita dah nampak sinar-2 nya tu haha okay tipu :D dah malas nak ceriat panjang, ni haa ada beberapa tips yg boleh diguna pakai la -->

1 . guna produk perawatan rambut yg sesuai

bila korang guna produk perawatan rambut, tgok content dia. jgan guna yg ade bahan alkohol yg tinggi sebab kandungan tu boleh rosakkan rambut. masa guna produk tu, jangan letak terus kat kulit kepala sebab boleh menyebabkan pori-pori kepala tertutup dan boleh merosakkan kulit kepala & seterusnya boleh merosakkan rambut.

2 . guna sikat kayu.

sikat yang terbuat dari kayu boleh mengurangkan keguguran rambut. kebersihan sikat pun perlu dijaga supaya kotoran yang ada kat sikat tu tak melekat kat rambut korang. mana lah tau kat sikat tu ada habuk-2 ke ape kan, walaupun habuk tap benda tu kotor kan? hee.

3 . pilih syampu yg sesuai.

okay yg ni tersangat lah pentingggg! sebab apa, kalau salah pilih sampu, kemungkinan rambut korang tiba-2 jad gugur byak, jad ade kelemumur, rambut kering lah apa-2 lah kan. so, korang kena pastikan jenis rambut korang & pilih syampu yang sesuai. jgan lah pulak rambut korang kerinting, lepastu korang pakai syampu utk rambut senang diurus. tak ke lain tu? sebab rambut kerinting memg susah diurus. hehehe (tak melibatkan sesapa k)

4 . gunakan hair dryer dgan panas yg min.

haa keadaan rambut yang kering akan menjadikan rambut nampak kusam && pecah-2. bila korang gunakan blow dryer pasanglah nozzle kat hujung hair dryer korang atau korang boleh gunakan kepanasan yang min. kalau guna yg max, tak ke kering sgat rambut korang nanti?

5 . gunting hujung rambut.

ce korang tgok hujung rambut korang. ada macam kerinting-2 tak? ade bercabang tk? haa tu maknanya rambut tu rosak. rambut rosak kena gumting semua? tak lah. cuma gunting bhagian hujung ambut tu je. Menggunting hujung rambut secara teratur adalah salah satu cara untuk memiliki rambut yang sihat. menggunting hujung rambut sekurang-kurangnya enam hingga lapan minggu sekali akan menjadikan rambut kelihatan segar && bermaya. tap, klau rambut korang tak sihat dsebabkan korang warna or kena klorin (aktiviti berenang) korang boleh la gunting dgan kerap.

okay cukup lah tu 5. ni yg mana ak tau jea, ak ni bukanlah pakar sgat & sempat belajar yg ni je. hehe :)


p/s ; rambut menggerutu mcamana ek ? haha.

1 comment:

aien hermionie said...

kat mane nak dapat sikat kayu tue..